Karl-Erik Berg, Ebba Larsson, Clara Jurberg och SIgge Hallén i årskurs ett på Kvarnbergsskolan testade appen och tyckte till. Foto: SVT

Karlstadsapp ska få barn att borsta bättre

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn får hål i tänderna och det har inte hänt sedan fluortanten infördes i skolorna. Nu ska en nyutvecklad app ändra på det. Appen är utvecklad i Karlstad och idag var det premiär.

På Kvarnbergskolan i Karlstad borstades det för glatta livet och tandtrollen hade inte en chans när närmare 70 barn borstade sina tänder med hjälp av den nya appen, Rocka Munnen.

Samarbete med Folktandvården

Appen består av två delar: ett spel där man kan samla poäng och med hjälp av dem styla ett rockband.

– Det här bandet spelar sedan upp en pedagogiskt låt om hur du ska borsta tänderna, säger Pontus Rolandsson, projektledare på kommunikationsbyrån Bulldozer som tillsammans med app-byggarna Sticky Beat tagit fram appen i samarbete med Folktandvården i Värmland.

– Vi har samarbetet med Folktandvården i många år och det är genom den relationen om idén till det här spelet har vuxit fram, säger Pontus Rolandsson.

Fler hål än tidigare

Nu ska appen spridas av Folktandvården i hela Sverige.

– Vi ser att det är viktigt att barnen borstar sina tänder morgon och kväll för att de ska få behålla sina hela och fina tänder. Vi gör det här tillsammans över hela Sverige och det är fantastiskt, säger Camilla Andersson, tandhygienist och munhälsostrateg på Folktandvården i Värmland.

 I Folktandvårdens mätningar av barns tandhälsa har man sett att barn i sex- och tolvårsåldern har fått fler hål än tidigare:

– Mycket tror vi beror på ökat intag av läsk och godis men det är också klart att socioekonomi och var man bor spelar in, säger Camilla Andersson.

Nu hoppas man att appen ska kunna bidra till att förändra den situationen:

– Det är lite ojämnt fördelat så vi känner att vi måste satsa så att alla får en jämlik vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.