Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Martin är väldigt intresserad av ljus på bilar och tåg, så han springer upp mot järnvägen och tittar på tågen tills de försvinner. Jag är väldigt oroad, säger Ingrid Forsgren Sandberg. Foto: SVT

Karlstadsbo kräver staket: ”Min autistiske son springer upp vid järnvägsspåret”

Publicerad

Efter en skogsavverkning intill järnvägsspåret vid Stodeneskogen i Karlstad är nu det lättare att ta sig upp på spåret. Ingrid Forsgren Sandberg, som har en gravt autistisk och utvecklingsstörd son, vill nu att kommunen sätter upp ett staket för att göra området säkrare.
– Jag är väldigt oroad, en dag kanske man inte får fatt i honom och så kommer det ett tåg...

Ingrid Forsgren Sandberg bor med familjen på Stodene i Karlstad. Deras 19-årige son Martin är gravt autistisk och utvecklingsstörd. Han är dagligen ute vid motionsspåren i Stodeneskogen med både familjen och vårdare eftersom han inte kan röra sig på trafikerade gator.

Efter att skogen intill järnvägsspåret avverkats finns det inte längre någon naturlig avskärmning mot spåret. och det har inneburit problem för familjen.

– Martin är väldigt intresserad av ljus på bilar och tåg så han springer upp mot järnvägen och tittar på tågen tills de försvinner. Det är lite obehagligt, säger Ingrid Forsgren Sandberg.

Ber kommunen om hjälp

Flera av Martins vårdare tycker också det är obehagligt då han är stor och stark och nu tvingas han ofta stanna inomhus. Mamma Ingrid Forsgren Sandberg har kontaktat Karlstad kommun om ett staket på platsen.

– Kommunen har ett ansvar tillsammans med Trafikverket för staket intill järnvägen där det är allmän trafik. Sen utgår vi ifrån Trafikvetets bedömningar, säger Erik Lisshammar, koordinator vid teknik- och fastighetsförvaltningen.

Han ser det inte som troligt att det kommer sättas upp ett staket på platsen, i alla fall inte på kort sikt.

”Inventering 2020 av sträckan”

Efter att SVT kontaktat Trafikverket i frågan svarar man i mejl:

”Vi har beslutat att genomföra en inventering under 2020 av denna sträckan för att titta på möjligheten att sätta upp staket utifrån den nya informationen som vi har fått genom kundärendet”, skriver Catarina Sundberg, enhetschef Åtgärdsplanering Väst, vid Trafikverket.

Enligt Trafikverket är det kommunen som är beslutande om åtgärder enligt stängsellagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer