Karlstadsbon Anders prisades på Kampsportsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Anders Pettersson i Karlstad är den högst rankade i Sverige i den japanska kampsporten shorinji kempo. Nu har han fått priset ”Årets traditionella utövare” på Kampsportgalan.

– Jag hade inte tänkt att gå på galan i år men det var jättetrevligt!

Anders Pettersson har varit nominerad tre gånger tidigare till priset men det är första gången han har fått priset.

– Jag har inte gjort något särskilt i år utan jag får väl priset för att jag tränat i 35 år och varit drivande, det är för lång och trogen tjänst, säger Anders Pettersson.

”Enastående idrottare”

Juryns motivering lyder: ”Under året har Anders slitit, så som många budoidrottare som inte tävlar gör. Det handlar mer om att hålla en hög jämn nivå på sitt utövande, snarare än att toppa sig inför just ett tillfälle. Han har varit aktiv på läger och spritt svensk shorinji kempo med sedvanlig värme. Han är en enastående idrottare och en stor inspiratör. ”

Högst rankad i Sverige

Shorinji kempo grundar sig i den buddistiska filosofin och är mer än självförsvar och kampkonst. Både den mentala träningen och den fysiska träningen är viktig. Man bygger upp det egna jaget för att bli en handlingskraftig människa, som kan hjälpa andra.

Anders Pettersson är graderad till sjätte dan, en nivå som ingen annan har kommit upp till i Sverige än så länge.

– Från och med första april är jag även utsedd till internationell domare och internationell instruktör, det är ganska hedervärt. Att de ansvariga på huvudkontoret i Japan har sett vad jag gör.

Vad betyder priset Årets traditionella utövare för dig?

– Det är roligt att idrotten får uppmärksamhet och att folk uppskattar det jag gjort genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.