– Det är ju fantastiskt roligt, vilken bekräftelse på ett hårt arbete säger Peter Mohlin i samband med att hans och kollegan Peter Nyströms debutbok prisades på Bokmässan. Foto: Bokmässan

Karlstadsdeckare prisad på Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

En FBI-agent, ett vittnesskyddsprogram och så Karlstad och Hammarö. Det är några av ingredienserna i den bok som utsågs till årets deckardebut på Bokmässan i helgen. Och det finns fler kopplingar till Värmland.

– Det är ju fantastiskt roligt, vilken bekräftelse på ett hårt arbete, säger Peter Mohlin om utmärkelsen.

Debutboken Det sista livet skrev han tillsammans med Peter Nyström. De är båda bördiga i Åmål men Peter Mohlin har ett förflutet i Karlstad efter att ha jobbat som vikarierande reporter på NWT under ett par somrar i slutet av 1900-talet. Sedan dess har han gått från att vara journalist till investerare och nu närmar han sig möjligheten att bli författare på heltid.

– Vi har skrivit kontrakt på två böcker. Den andra kommer ut i nu vår. Och böckerna är sålda till 16 länder, bland annat USA, Tyskland, Japan och Italien. Att nå en internationell marknad är nödvändigt för att kunna författa på heltid, säger Peter Mohlin.

FBI-agent huvudperson

Handlingen i boken är också internationell. Huvudpersonen, före detta FBI-agenten John Adderley, har infiltrerat ett drognätverk i USA. I samband med rättegången går han in i ett vittnesskyddsprogram och väljer ett nytt liv i Karlstad. Under nytt namn börjar han arbeta på länskrim med ett cold case, ett tio år gammalt fall rörande en försvunnen kvinna.

Varför valde ni Karlstad som spelplats för deckardramat?

– Vi ville ha kontraster. Johns amerikanska bakgrund mot det svenska, New York kontra en mindre stad. Dessutom är vi från trakterna men vi ville inte ha Åmål utan en plats med mer socioekonomiska spänningar. I Karlstadsområdet finns ju också Hammarö med Tynäs kontra Skoghall, förklarar Peter Mohlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer