Karlstadskola nominerad till Idrottsgalan

Publicerad

Full aktivitet varje rast. På Västerstrandsskolan i Karlstad är det en självklarhet sedan några år, och nu har skolan nominerats till priset ”Årets Peppare” på Idrottsgalan.
– Vi har rastaktiviteterna som vi tycker är i världsklass, säger Tino Skovlund, fritidspedagog.

På skolgården finns ett lekotek, där eleverna kan låna leksaker till rasten. De lite större barnen tar ansvar och hjälper de mindre barnen.

– Jättekul att vi är nominerade till ett pris, för det är här är ett bra sätt att ha rast på, säger Saga Bergwall, elev i åk 6.

Rasterna ledde till nominering

”Årets Peppare” är ett pris som ges en organisation eller privatperson som på ett inkluderande sätt har fått många barn och unga i Sverige att röra på sig. Och det är alltså rastaktiviteterna som gjort Västerstrandsskolan till en av de nominerade kandidaterna.

Det kan handla om alltifrån lekar till bandy, cheerleading till hinderbana.

– Vi planerar och utgår från att rasten är lika viktig som vilken lektion som helst, säger Skovlund.

”De rusar ut”

På Västerstrandsskolan går 394 barn från förskolan till årskurs sex och syftet med de planerade rastaktiviteterna är att få alla att röra på sig. 

– Alla vill vara med. Vi har sällan problem med att någon elev inte vill vara med. Det är snarare så att de rusa ut på rasten för att delta, säger Tino Skovlund. 

Aktiviteterna leds att två vuxna och elever  som är skolgårdens trivselledare. Saga Bergwall är en av dem. 

–  Jag tycker det roligast att vara med och hjälpa till och se att folk har kul.  

Inspirerar andra

Lekoteks-konceptet har spridits till andra skolor i hela landet och många skolor har varit på studiebesök på Västerstrandsskolan för att bli inspirerade. 

De organiserade rastaktiviteterna har funnits på Västerstrandsskolan i fyra år och det startades upp av just Tino Skovlund tillsammans med idrottsläraren Magnus Johansson.

Årets Peppare utses under Idrottsgalan den 21 januari. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer