Foto: SVT, Karlstads Kommun

Tjänstemännen rädda för Sörensen – partiet kallar till möte

Uppdaterad
Publicerad

Nu blåser vindarna hårt kring Karlstadpartiet Livskvalitet, KPL. Efter kritik från högt uppsatta tjänstemän i Karlstads kommun, där partiets talesperson pekats ut som ett arbetsmiljöproblem, bjuder partistyrelsen in till möte för att bringa klarhet i frågan.

Det var på torsdagen förra veckan som kommundirektören i Karlstad, Ulf Nyqvist, uttalade sig i VF om partiets talesperson Peter Sörensen.

– Många känner rädsla och vill inte träffa Peter Sörensen, sa han till tidningen då och menade att företrädaren för KPL är ett arbetsmiljöproblem för kommunens tjänstemän.

Sörensen å sin sida kritiserade kommunen för att han kände sig motarbetad av dem, i en annan artikel samma dag.

På fredagen fick Ulf Nyqvist gehör från andra högt uppsatta tjänstemän. Kultur- och fritidsdirektören Mats Ahrén och teknik – och fastighetsdirektören Per-Anders Bergman, som har haft mycket med Sörensen att göra, inte minst gällande frågan om ett Muminland på Skutberget, stämde in i klagomålen om att tjänstemännen känner obehag inför att träffa Peter Sörensen. Dessutom ska kontakterna varit mycket tidskrävande och intensiva efter att Sörensen begärt ut ett stort antal allmänna handlingar.

Även kommunstyrelsens ordförande, Per-Samuel Nisser (M), tyckte till om Peter Sörensen och sa att han ”måste skärpa sig” och att antalet begärda handlingar är ”oproportionerligt”.

Bjuder in till möte

Nu vill KPL prata om saken. Partiets styrelse har bjudit in till ett ”skyndsamt” möte mellan berörda parter för att reda ut saken.

– Misstankar om hot eller våld mot offentliganställda och förtroendevalda ska alltid tas på största allvar, även om det handlar om ett upplevt obehag. Men att en grupp kommunala direktörer med understöd av kommunstyrelsens ordförande, utan att några tidigare kontakter tagits, på det här viset hänger ut en förtroendevald politiker i media är inte acceptabelt, säger partiets styrelseordförande Kenneth Jansson i ett pressmeddelande.

–Vi måste sitta ner i lugn och ro och diskutera hur det här gått till. Att hålla på med pajkastning och påhopp via media tror jag knappast imponerar på Karlstadborna. Det gagnar inte förtroendet varken för kommunen eller för politiken, fortsätter han.

Mötesinbjudan i våras

Enligt kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser har Peter Sörensen inte velat komma på möten om just arbetsmiljön tidigare i våras. Per-Samuel Nisser ska ha bjudit in alla gruppledare för att bland annat diskutera hur de som förtroendevalda politiker bör bete sig mot varandra och mot tjänstemän.

– Han har inte velat komma på de mötena, säger Per-Samuel Nisser.

Peter Sörensen menar dock att det påståendet är felaktigt.

– Han har med mindre en dags varsel bjudit in till möte vid två tillfällen. På grund av den korta framförhållningen har jag vid dessa tillfällen varit bokad på annat och inte haft möjlighet, säger Peter Sörensen.

SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med tillväxtdirektör Ulf Johansson som berättar att kommunledningskontoret avser ha ett möte med partiet så snart som möjligt.

Kommundirektör Ulf Nykvist har inte kunnat nås på grund av semester.

Efter konflikten – mötet blev av mellan kommunen och Sörensen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet