Karlstadspolitiker vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet

Publicerad

Karlstadpolitikern Per-Inge Lidén (MP) kandiderar till att bli manligt språkrör för Miljöpartiet.

– Först tvekade jag ett bra tag men sedan tänkte jag att en sådan här chans får man bara en gång i livet och då vill jag vara med, säger Per-Inge Lidén (MP) till SVT.

Gustaf Fridolin avgår som språkrör för Miljöpartiet i maj. Favorit till att efterträda honom är Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund men han utmanas av tre andra politiker. Magnus P Wåhlin från Växjö, Niclas Malmberg från Uppsala och Per-Inge Lidén från Karlstad.

Vad är det med uppdraget som lockar?

– Det är att få vara med och påverka den svenska politikens riktning på riktigt, på nationell nivå. Jag tycker det känns spännande, säger Lidén.

Om du jämför dig själv med de andra tre kandidaterna, vad är det du har att tillföra som de inte har?

– Jag har ju ett annat perspektiv än Stockholmsperspektivet, det tror jag är viktigt, jag har lång politisk erfarenhet från kommunen och regionen, jag har jobbat brett med allt från kulturpolitik till sociala frågor, med Värmlandstrafik och företagsfrågor. Jag är ganska bred och det tror jag är bra, säger Per-Inge Lidén (MP) om vad han tror han kan tillföra partiet i rollen som språkrör.

Vilka chanser har du att bli språkrör då? Exempelvis pekas ju statsrådet Per Bolund ut som en väldigt stark kandidat.

– Per Bolund är väldigt duktig och jag tror att han är huvudkandidaten. Men det finns nog många i partiet som skulle vilja komplettera Isabella Lövin med någon som inte har perspektivet Stockholm och rikspolitiken i bagaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer