På Gubbholmen samlas varje år studenter från Karlstads universitet för att fira Valborg. Foto: SVT

Karlstadsstudenterna firar Valborg i en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Prevalborg, Skvalborg, Kvalborg, Valborg, Finalborg och Brutalborg... Ja, i år har studentfirandet i Karlstad utvidgats till näst intill en hel vecka med inspiration från de traditionella studentstäderna Uppsala och Lund. Men i Karlstad lämnas studentmössan hemma och det är varken flottrace och studentsång som lockar på Valborgsmässoafton, utan mest häng på Gubbholmen.

Många studenter hade trots firande i flera dagar väckarklockan på i morse, för traditionsenligt firas Valborgsmässoafton in med champagnefrukost. Under dagen samlas sedan studenter på Gubbholmen i centrala Karlstad för picknick, lekar och allmänt häng.

– Vi har DJ på plats och satsar allt mer för varje år, säger Emma Palmborn, festarrangör i Karlekon – en av studentföreningarna vid Karlstads universitet.

I en vecka firar Karlstadsstudenterna Valborg. På Valborgsmässoafton festar de på Gubbholmen i Karlstad. Foto: SVT

På andra håll i landet är Valborgsmässofirandet stort bland studenterna, inte minst i Uppsala och Lund, och nu vill alltså studenterna i Karlstad också få till lite studenttraditioner. Just firandet på Gubbholmen har blivit höjdpunkten för många.

– I år har vi dessutom vädret med oss, så jag tror det kommer väldigt mycket folk, säger Emma Palmborn.

Förra året firades Valborg i tre dagar, i år alltså dubbelt så många – sex dagar. De flesta aktiviteterna har arrangerats vid studentpuben på Campus som haft extra öppet och olika aktiviteter som till exempel kubb och brännboll.

Studentfirandet började alltså redan i lördags med Prevalborg. Sedan var det Skvalborg i söndags, Kvalborg igår måndag, Valborg idag tisdag, Finalborg i morgon 1 maj och ett avslutande Brutalborg på torsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer