Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pernilla, Patrik och Lina berätta i klippet om hur de mådde under sjukdomstiden och vad podcasten betyder för dem. Foto: Maria Haglund/SVT

Karlstadstrio gör podcast om sin egna psykiska ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Vännerna Patrik Nygren, Lina Haraldsson och Pernilla Norrby i Karlstad har tidigare drabbats av depressioner och psykisk ohälsa. Nu mår de alla mycket bättre och vill dela med sig av sina erfarenheter i en ärlig podcast, Livets alla skeden.

– Man kommer ut som en ny människa när man pratat en timme, säger Lina och får medhålla av de andra två.

Pernilla Norrby, 27, mådde så dåligt att hon försökte ta livet av sig flera gånger. Lina Haraldsson, 29, tappade orken och isolerade sig med tankar om självmord. Patrik Nygren, 27, skuldsatte sig, blev av med lägenheten och sjönk ner i ett mörkt hål.

Som vilken annan sjukdom som helst

Alla tre har de erfarenheter av psykisk ohälsa och vet hur svårt det är att prata om det, möta fördomar och att bli frisk.

– Man borde kunna pratat om det som vilken annan sjukdom som helst, jag tror många känner att det är ett svaghetstecken. Det försöker vi ta bort, säger Lina Haraldsson.

Mycket upp och ner

Ingen av dem vet varför just de drabbades.

– Det finns grejer som triggar igång mer, alkohol och sömnproblem till exempel, men jag kan inte säga varför, säger Pernilla Norrby.

– Största delen mår jag bra idag men det är mycket upp och ner, säger Patrik Nygren.

Hör Pernilla, Patrik och Lina berätta i klippet om hur de mådde under sjukdomstiden och vad podcasten betyder för dem.

Hit kan du vända dig för hjälp om du mår dåligt

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa: Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00 Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00. Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.Telefon: 08-34 58 73

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50 Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.