Människor har strömmat till Victoria Park för den 22:a helgen av protester mot regionens – och Fastlandskinas – styre. Foto: Kin Cheung / AP

Karlstadstudenter reser hem från Hong Kong

Publicerad

De studenter från Karlstads universitet som den här hösten är utbytesstudenter på universitet i Hong Kong tvingas avbryta sina studier och och åka hem tidigare än beräknat. På grund av oroligheterna har universitetet de studerar på avslutat terminen i förtid och stängt verksamheten.
– Vi har totalt 77 utbytesstudenter ute runt om i världen, två av dem i Hong Kong, berättar Maria Nilsson, internationell koordinator på Karlstads universitet.

Studenterna lämnade Karlstad i slutet av augusti för att studera en utbytestermin vid Chinese University of Hong Kong. Men oroligheterna kring de omfattande demonstrationerna har nu spridit sig till universitetsområdena och samtliga stora universitet i Hongkong ställer in resten av terminen. Svenska lärosäten har alla rekommenderat sina elever att åka hem, vilket också Karlstadsstudenterna kommer att göra.

– En av dem kommer redan till helgen, den andre har vi inte fått besked om ännu, säger Maria Nilsson.

Oroligheterna sprider sig

Demonstrationerna i Hong Kong har spridit sig successivt. Till en början var de begränsade till de stora gatorna under helger, men nu drabbar aktivister och polis samman även på vardagar.

Ovanlig händelse

Det är ovanligt att studenter måste avbryta utbytesstudier utomlands, men det händer ibland.

– För något år sedan fick några av våra sjuksköterskestudenter som var på praktik i Indien åka hem tidigare än planerat. Det handlade det om ett större sjukdomsutbrott, berättar Maria Nilsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer