Kartläggning ska ge ökad turism

Publicerad

I augusti tillfrågades 152 flygresenärer om vad de egentligen sysslade med när de var på besök i länet. Nu hoppas bland annat Visit Värmland att resultatet av kartläggningen ska leda till ökad turism.

Det var under åtta dagar i augusti och september i år som resenärer på väg hem tillfrågades om sina resevanor på Karlstad airport. De fick svara på hur länge de hade stannat, om de besökt Värmland i affärs- eller privat syfte, vilka platser de varit på och hur nöjda de var med vistelsen, bland annat.

Syftet lära mer

Kartläggningen gjordes på initiativ av Visit Värmland, flygplatsen och Karlstads kommun, och syftet var att lära sig mer om resenärerna för att utveckla besöksnäringen.

– Vi såg att det var en stor andel som var här och gjorde naturupplevelser, vandring, fiske och paddling, till exempel. Då kan vi vässa den kommunikationen lite mer, till exempel, säger Jonas Jacobsson, vd för Visit Värmland.

Naturaktiviteter vanliga

I undersökningen kom det fram att 70 procent av de som turistade privat hade ägnat sig åt minst en naturaktivitet i Värmland. I snitt gav enkätdeltagarna vistelsen 8,9 av 10 möjliga. Resenärerna som deltog i undersökningen kom från 22 olika länder.

– Så det kommer verkligen inresande från hela världen och de upplever också hela Värmland, det såg vi i den här undersökningen, säger Jonas Jacobsson, vd på Visit Värmland.

Vad hoppas ni att det leder till?

– Ökat antal besökare förstås, från hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.