– Glädjen när de kommer upp och får mat, det är det som är drivfjädern, säger Kjell-Åke Kästel. Foto: SVT

Kjell-Åke matar fåglar för tiotusentals kronor

Publicerad

Sedan 28 år tillbaka har Djursamariternas Kjell-Åke Kästel matat fåglar vid Örsholmen i Karlstad.

Men det handlar inte om att kasta brödsmulor till änderna utan om tonvis med spannmål som ska hålla fåglarna vid liv över vintern.

Bara i vinter har 76-årige Kjell-Åke Kästel och hans fru genom den ideella föreningen Djursamariternas försorg försett Karlstads fågelliv med 4,5 ton spannmål.

Ingen lång vinter

En stor del av fodret läggs ut vid en matningsplats vid Klarälvens strand på Örsholmen.

– Det har inte gått åt så mycket i år. Långa och kalla vintrar går det åt mycket mer, berättar Kjell-Åke Kästel när vi möter honom vid foderrännorna på Örsholmen.

Djursamariternas får viss hjälp med spannmål från Karlstads kommun men merparten köper Kjell-Åke Kästel och hans fru för egna pengar.

– I vinter är vi väl uppe i en fjorton, femton tusen, säger han.

Över 30 000 kronor

Men vissa år har de köpt spannmål för över 30 000 kronor ur egen ficka. En stadig utgift för ett pensionärspar, kan man tycka.

– Det är bara att titta ut på isen här. Att veta att de klarar en vinter till gör det värt det, säger Kjell-Åke Kästel och riktar blicken de hundratals änder som står på Klarälvens is och väntar på mat.

I klippet ovan berättar Kjell-Åke Kästel om vad det är som driver honom i hans engagemang för djurlivet i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.