Visa alla (2)

Dubbelt så många 18-åringar kallas till mönstring

Publicerad

I år kallas dubbelt så många 18-åringar till mönstring jämfört med 2017 när mönstringsplikten återinfördes. I Värmland ska 343 ungdomar till mönstra. I hela landet 13 000.

Det uppger rekryteringsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Nytt för i år är att myndigheten skapat en egen ”snapchat-lins” där ungdomar enkelt kan besöka ett mönstringskontor på nätet i AR (augmented reality).

Det är ett sätt att avdramatisera mönstringen.

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Myndigheten är en av de första myndigheterna i Europa med samhällsinformation till unga via AR i Snapchat.

Av de 13 000 ungdomar som kallas till mönstring ska 5 000 genomföra grundutbildning med värnplikt med start sommaren 2020.

Det här innebär AR

Visa
  • AR kallas ofta för ”förstärkt verklighet” och är en betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks, eller kompletteras, med datorgenererade sinnesintryck.
  • På så sätt förhöjer man den mänskliga upplevelsen av en plats eller ett objekt med hjälp av digital teknik.
  • Ett AR-exempel för smartphones som de flesta känner till är Pokémon GO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer