Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klara Persson Liukkoinen. Foto: SVT Arkiv

Klara Persson Liukkoinen på finngården Kvarntorp har fått en egen bok

Publicerad

Rolf Nilsson från Lekvattnet i Torsby har arrenderat och bott på finngården Kvarntorp i 25 år. Nu har han skrivit en bok om gårdens sista ägarinna Klara Persson Liukkoinen.

Persson Liukkoinen var en framsynt person som byggde ett eget kraftverk på gården och var den första som skaffade en traktor i området. Efter hennes död blev finngården Kvarntorp i Värmland en minnesgård över den skogsfinska kulturen.

– Jag har försökt att föra hennes kulturarv vidare med boken, säger Rolf Nilsson om sin bok Klara på Kvarntorp.

Boken har gjorts i samarbete med redaktören Peter Dahlström, konstnären Maria Norbäck och Curt Engström.

Klara Persson Liukkoinen föddes 1876 och dog 1950.

Klara Persson Liukkoinen. Foto: SVT Arkiv

Skogsfinnar i Sverige

Dagens skogsfinnar och ättlingar till skogsfinnar har sitt ursprung i de svedjebönder som kom huvudsakligen från Savolax i slutet av 1500-talet till mellersta Sverige.

I dag beräknas 1,7 miljoner svenskar härstamma från svedjebönderna från Finland. Den mest berömda skogsfinneättlingen är förmodligen prinsessan Estelle, som på fars sida tillhör släkten Seppäinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.