Foto: SVT

Klarälvsloppet vill bli störst

Uppdaterad
Publicerad

För första gången anordnas Klarälvsloppet. Under tre dagar får löpare, rullskidåkare och cyklister tävla på Klarälvsbanan.

– Det är otroligt vackert och just den miljön är helt unik, säger Glenn Olsson, vd Klarälvsloppet.

Redan i fredags drog Klarälvsloppet igång för löpare som ville springa halvmaraton. Idag var det dags för rullskidor. Loppet startade vid Uddeholm utanför Hagfors och avslutades nio mil senare i centrala Karlstad. Rullskidstävlingen är den längsta i Sverige.

– Banan är ju väldigt speciell vi har ju nio mil som går genom en fantastisk miljö bland skog och sjöar och ute på öppna fält. Det är otroligt vackert, säger Glenn Olsson. 

LÄS MER: Stjärnfyllt långlopp på rullskidor

Hoppas locka fler

Inför årets lopp var 800 deltagare anmälda, varav 500 dök upp för att tävla i rullskidsåkning. Men inför kommande år hoppas arrangörerna att kunna locka ännu fler deltagare, och bli den största skidtävlingen på sommaren.

– Just den här miljön är helt unik. Det finns inte många sådana sträckor i världen, vad jag vet finns det kanske inte någon. Det är det som är den unika upplevelsen att folk kan komma hit och både cykla, åka rullskidor och även springa på den här banan. Det är den bilden vi vill få ut och locka hit fler människor som kan komma hit och delta framöver, säger Glenn Olsson.

Bågskytt vann löptävling

Under gårdagens halvmaraton, på sträckan mellan Forshaga och Karlstad, vann Per Alsterdal och Ulrika Sjöwall. Ulrika Sjöwall är främst känd för sina karriär som bågskytt, men nu har hon även vunnit ett halvmaraton.

– Jag tappade fem kilo för att kroppen skulle bli lite lättare, men ändå bygga muskler så den blev mer löpvänlig för att hålla från skador. Roligt att jag kan bevisa trots ålder att man kan utvecklas, sa hon då till Värmlands Folkblad.

Imorgon söndag är Klarälvsloppets sista dag. Då ska cyklisterna tävla på den nio mils långa sträckan.

Vinnare i de olika grenarna:

Halvmaraton kvinnor: Ulrika Sjöwall, Jonas joggande jäntor

Halvmaraton män: Per Alsterdal, Special-elektronik AB

Rullskidor män: Jens Eriksson, Dala-Floda IF

Rullskidor kvinnor: Maria Gräfnings, Swiss accademic skiclub

Stafett: Solstrålarna

Cykel män: Jostein Eidstem

Cykel kvinnor: Emma Bertilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.