Gravid sjukvårdspersonal i Värmland får inte jobba med patienter som har eller misstänks ha covid-19, enligt Arbetsmiljöverkets beslut. Foto: TT

Klart: Gravid sjukvårdspersonal ska inte jobba med covidsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Gravid sjukvårdspersonal i Region Värmland ska inte jobba med patienter som har eller misstänks ha covid-19. Det slår Arbetsmiljöverket fast och beslutet kan bli vägledande även för andra regioner där frågan lyfts.

– Alla arbetsgivare behöver vidta de skyddsåtgärder som behövs för att gravida arbetstagare ska kunna arbeta säkert, säger Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.

Sedan i maj har Vårdförbundet drivit frågan om att undanta gravida anställda från all covid-vård. De ville ha ett generellt förbud, medan arbetsgivaren, Region Värmland, menade att individuella bedömningar är tillräckliga.

Arbetsmiljöverket har nu valt att gå på fackets linje och tar det säkra före det osäkra – försiktighetsprincipen. Verket konstaterar att det finns studier som pekar på att en infektion kan ge ökad risk för tidig förlossning, kejsarsnitt och tillväxthämning hos fostret.

Riskerar vite

Bryter Region Värmland mot förbudet riskerar de föreläggande om vite.

– Vi får rätta oss efter det och vi står inför en stor utmaning att snabbt ställa om, säger Göran Karlström, medicinsk ledningsansvarig på Region Värmland. Det här innebär ju att om vi har någon gravid medarbetare behöver vi hitta personalersättning och andra typer av arbetsuppgifter för medarbetaren, fortsätter han.

Inte klart om överklagan

Region Värmland har ännu inte beslutat om man tänker överklaga Arbetsmiljöverkets beslut eller inte.

– Vi kommer granska det här nu. Med tanke på att det kan ha långtgående konsekvenser utanför vår region kommer vi att samtala med andra regioner och med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner, reds anm), säger Göran Karlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer