Nu ska de svenska jobbpendlarna få ersättning av norska staten. Foto: TT

Klart: Norgependlare får ersättning retroaktivt

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att svenska gränspendlare får kompensation av norska staten sedan coronarestriktionerna inneburit att de inte längre kan ta sig till sina jobb.

Förslaget innebär att arbetstagarna kan få ersättning retroaktivt från den 29 januari.

Efter att Norge stängde gränsen även för dag- och veckopendlare den 29 januari har många svenska arbetare varit att förhindrade att ta sig till sina jobb, något som skapat frustration och inte minst inneburit att många stått utan inkomst.

Förra veckan meddelade Norges regering att kompensation till de berörda pendlarna var på gång och nu är ett beslut fattat.

– Situationen är väldigt svår för många utlänningar som jobbar i Norge och bor i andra land. Sedan gränsen stängde den 29 januari har de inte haft möjlighet att komma till sina jobb och många har inte fått lön, säger Norges statsminister Erna Solberg i ett pressmeddelande.

Ersätts till 70 procent

Förslaget innebär att kompensationen ska baseras på samma regelverk som för sjuklön. Förslaget innebär att arbetarna får kompensation med 70 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, samma nivå som om de hade permitterats.

– Jag är glad över att vi har hittat en lösning som kan underlätta situationen för många av svenskarna som jobbar i Norge, säger Solberg som hade ett möte med Sveriges statsminister Stefan Löfven under tisdagsmorgonen.

Schützer nöjd

Även i Värmland jublas det.

– Jag är väldigt glad att vi nu har en lösning på plats där även veckopendlarna får ekonomisk kompensation. Nu återstår frågan om hur vi löser frågan för de egenföretagare som befinner sig i Norge och inte törs åka hem för att träffa sina familjer, säger Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) i ett pressmeddelande.

Möjligheten till kompensation kommer att gälla så länge inreseförbudet finns. Förslaget måste först behandlas av Stortinget innan det kan träda i kraft, något som ska ske inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.