Raggarna Christer och Christian om bilkulturen och oljudet i Arvika. Foto: SVT

Klassiska raggarna om oljudet: ”Det är inte samma syn”

Publicerad

Det är lördagskväll i Arvika och parkeringen vid busstationen är tydligt uppdelad i två läger. På ena sidan syns välpolerade amerikanare, lädervästar och bakåtkammat hår. På andra sidan; hoodies, rostiga bilar och norsk dunk.

Båda gängen cruisar runt varvet i stan, med wunderbaums dinglandes från backspegeln, men det är lika stor skillnad på dem som det är mellan förr och nu.

Christian Ericsson är ordförande i Arvika Yankee car club och är en av dem som överklagade kommunens trafikförbud nattetid i stora delar av centrum. Han tycker att förbudet bara flyttade oljudet till andra delar av stan och förstörde för dem som vill cruisa utan att spela så högt att det stör.

Vad ska man göra för att folk ska kunna sova då?

Störande musik i Arvika

– Det är en polissak, så är det ju. Det är inget som en kommun kan påverka så, mer än att börja i grundskolan och lära dem hyfs och vett och sen, när de börjar köra A-traktor, hur en ska bete sig, säger han.

”Riktiga raggare”

Christer Fransson är äldre och minns hur det var förr, när alla som åkte runt var ”riktiga raggare”. Nu tycker han att det, likt mycket annat i samhället, är med uppdelat över generationsgränserna och det finns mindre att göra på helgerna.

Du träffar honom och Christian i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Störande musik i Arvika

Mer i ämnet