Tullverkets beslag i Eda kommun i januari i år har ett gatuvärde på 30 miljoner kronor. På bilden syns delar av beslaget. Foto: Tullverket

Knarkdömda överklagar rekorddom

Två narkotikasmugglare som avslöjades av tullen med nära 20 kilo heroin, kokain och cannabisharts i en bil överklagar nu sina fängelsedomar. Männen, som dömdes till nio respektive tio års fängelse, vill ha sin sak prövad i Högsta domstolen.
– Det skulle vara intressant om HD ville ta upp det, säger åklagare Stefan Wessberg.

Det är det första fallet av synnerligen grov narkotikasmuggling som utretts i Värmland sedan brottsrubriceringen infördes den 1 juli 2016.

I Värmlands tingsrätt dömdes en 33-åring som anses ha haft en central roll i smugglingen till maxstraffet tio års fängelse och hans 28-årige medhjälpare till åtta år. Hovrätten fastställde senare maxstraffet för huvudmannen och skärpte medhjälparens straff till nio år.

– Det finns bara några få rättsfall i landet hittills med den här rubriceringen och inte i något av dem har det utdömts så långa straff vad jag vet, säger åklagare Stefan Wessberg.

LÄS MER: Långa fängelsestraff för narkotikasmuggling

28-åringen har redan överklagat och 33-åringen som nyligen bytt advokat har för avsikt att överklaga till Högsta domstolen, HD. Åklagare Stefan Wessberg ser gärna att HD tar upp fallet.

– Det finns ju ingen praxis när det gäller den här nya rubriceringen så det vore intressant om de gjorde det, säger han.

Tobias Enochson som företräder 33-åringen har precis fått ärendet på sitt bord när vi talar med honom och ska nu formulera en överklagan åt sin klient.

– Nu går arbetet ut på att identifiera den eller de intressanta rättsfrågor som kan finnas och försöka precisera dem i en överklagan till HD. Det kan till exempel vara straffmätningsfrågan, säger Tobias Enochsson.

Hävdar att de haft en mindre betydande roll

Straffskalan för synnerligen grov narkotikasmuggling är sex till tio års fängelse. Smugglingen räknas som synnerligen grov om det handlar om organiserad verksamhet i stor omfattning, stora mängder narkotika eller om verksamheten varit av synnerligen farlig eller hänsynslös art. Just i det här ärendet finns stark bevisning som styrker männens resa och så själva beslaget av narkotikan som tullen gjorde.

Det som varit svårt för åklagaren att bevisa är männens roller. Åklagare Stefan Wessberg hävdade vid förhandlingen att 33-åringen haft en central roll i smugglingen av narkotikan som värderades till 30 miljoner på gatan och hovrätten gick helt på åklagarens linje när de dömde huvudmannen till maxstraffet tio år och hans medhjälpare till nio år.

Det är möjligt att Högsta domstolen skulle göra en annan bedömning om de prövade saken tror han.

– Om HD prövar saken kommer det att handla om mängden narkotika kontra de misstänktas roll i smugglingen. Om de haft ledande befattningar eller bara varit springpojkar, säger Stefan Wessberg.

Själva hävdar de två dömda männen att de haft mindre betydande roller i smugglingen och att det trott att de smugglat cannabis, en drog som har ett betydligt lägre straffvärde än kokain och heroin som var huvuddelen av beslaget.

LÄS MER: Chilla sniffade upp rekordbeslag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer