Foto: SVT

Eldningsförbud skapar kökskö

Publicerad

Det råder just nu eldningsförbud i hela Värmland. För den pågående Ransätersstämman har det inneburit att man fått inrätta ett separat sommarkök som stämmobesökarna får samsas om.

Under ett partytält på campingen vid Ransäters hembygdsgård står ett par bord fyllda med diverse attiraljer som ska bistå stämmobesökarna i matlagningen när de inte längre kan grilla eller tända sina campingkök.

– Vi har fått skaffa elplattor, vattenkokare och mikro och skapat ett provisoriskt sommarkök, säger funktionären Per-Olof Hedlund.

De flesta gästerna verkar tycka att det fungerar bra. Men en somrig kvinna med sotig kaffepanna i handen tycker att sommarköket är fattigare än att laga sin mat över egen härd.

– Jag måste laga tråkigare mat som nudlar eller pulvermos i stället för spännande grytor med krossade tomater och kryddor, säger stämmobesökaren Nina Gregorieva där hon fyller sin kaffepanna med hett vatten ur en av vattenkokarna.

Men funktionären Per-Olof Hedlund ser ändå fler fördelar än nackdelar med sommarköket. De är så många att arrangörerna överväger att permanenta det.

– Det blir som en happening som tvingar en att tänka i nya banor. Folk har sagt att de kommer ställa sig i kön till köket även om de inte ska laga mat för det blir en plats att träffas och berätta historier och inte bara spela, dansa och prata om musik, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer