Den ena anmälningen handlar om att Tullverket ska ha försökt ta reda på vem som ”läckt till media” Foto: SVT

Kommunalråd anmäler Tullverket

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Årjäng, Daniel Schützer (S), har lämnat in två anmälningar till Justitiekanslern, JK, som gäller Tullverket.
– Jag hoppas verkligen att Justitiekanslern tar båda anmälningarna på allvar, säger han.

Den första anmälan handlar om tullstationen i Hån som Tullverket har beslutat stänga nattetid från och med i vår. Att skilja ut stationen i Hån kommer, enligt kommunalrådet, att hindra och snedvrida varuflödet och är dessutom ett brott mot en av EU:s förordningar, som bland annat fastställer att öppettider ska vara rimliga och ändamålsenliga.

Vem har ”läckt till media”?

Den andra anmälan gäller brott mot tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen då personal i ledande ställning ska ha efterfrågat vem som ”läckt uppgifter till media”. Detta i samband med att delar av ledningen för Tullverket besökte stationen förra året och då försökte efterforska vem som berättat för media om planerna på att stänga nattetid.

– Det råder en skrämmande tysthetskultur inom Tullverket. Inte minst brottet mot det så kallade efterforskningsförbudet visar på denna osunda kultur. Men för näringslivet i Årjängs kommun så är det så klart nattstängningen som är det stora problemet, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Schützer (S) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tullverket vill stänga Hån

”Tar anmälan på största allvar”

Nu hoppas kommunalrådet att hans anmälningar kommer att få gehör.

– Jag hoppas verkligen att Justitiekanslern tar båda anmälningarna på allvar, säger han.

Något som man från Tullverket uppger att man kommer att göra.

– Tullverket tar anmälan på största allvar och inväntar nu JK:s bedömning av anmälan. Någon mer kommentar har vi inte i nuläget, säger Åsa Gunnarsson på Tullverkets presstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer