Socialnämndens ordförande: ”Det är inte bara Kristinehamn som har problem”

Publicerad

Fackförbundet SSR har skickat in en begäran om åtgärd till Arbetsmiljöverket när det gäller problemen i socialtjänstens barn- och ungdomsgrupp i Kristinehamn.
– Det är högt tryck på socialtjänsten och det ställer krav på kommunen, säger socialnämndens ordförande Eric Hesselius (L).

I begäran om åtgärd till Arbetsmiljöverket menar huvudskyddsombudet att bristerna i arbetsmiljön skapar stress, sjukskrivningar och att ärenden hamnar på hög.

– Förvaltningen försöker rekrytera personal, men det är svårt. Det är inte bara Kristinehamns kommun som har problem, säger Eric Hesselius.

”De räcker inte”

Dels ökar antalet utredningar som öppnas efter orosanmälan, dels är det svårt att få tag på socialsekreterare med rätt kompetens.

Eric Hesselius säger att nämnden har varit i kontakt med Karlstads universitet för att informera sig om hur tillgången på utbildade socionomer ser ut.

– De räcker inte till. De här ärendena kräver erfarenhet, och man kan inte komma direkt från skolbänken.

I anmälan menar facket att högre löner kan göra så att folk stannar. Vad tänker du om det?

– Vi beslutade i kommunfullmäktige om en ökad lönepott för kommunens personal, men vi politiker kan inte bestämma till vilka grupper de ska användas till, säger Eric Hesselius.

Som ordförande för nämnden välkomnar han en eventuell granskning av arbetsmiljöverket.

– Vi har ju redan anmält situationen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg, reds. anm.) Risken att barn och unga kan fara illa har redan uppmärksammats av förvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer