Kommunalrådet i Årjäng brände häst – får varning av djurens egen nämnd

Uppdaterad
Publicerad

För ett drygt år sedan blev Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) anmäld för att ha behandlat en häst med en benskada genom bränning. Metoden är omtvistad och nu ger djurens egen ansvarsnämnd sitt besked.

I april förra året la Daniel Schützer ut information och bilder på sociala medier där han, i egenskap av veterinär, behandlade en travhäst genom att bränna hästens skadade gaffelband.

Inlägget fick mycket uppmärksamhet och Daniel Schützer valde att lämna sina uppdrag inom Svensk Travsport och ATG till följd av kritiken.Organisationen Svensk Travsport valde att förbjuda metoden inom travsporten efter Daniel Schützers inlägg.

Smärtsam metod

Länsstyrelsen i Värmland har krävt att Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård ska ta ställning till den omstridda metoden, eftersom den är smärtsam för djuret och för att det inte finns något bevis för att det påskyndar läkning.

”Då det inte finns några vetenskapliga belägg för denna behandlingsmetod, kan den inte rekommenderas i modern hästsjukvård.” skriver Hästsektionens normgrupp, som tillhör Sveriges Veterinärförbund på sin hemsida om metoden.

Får erinran

Daniel Schützer själv skriver i sitt yttrande till nämnden att metoden finns utförligt beskriven i veterinärmedicinsk litteratur. Han skriver också att behandlingsmetoden borde klargöras av Jordbruksverket och Länsstyrelsen, men inte i ett enskilt ärende mot honom.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård bedömer dock att Daniel Schützer behandlat hästen fel och ger honom en erinran, alltså en varning, som är den lindrigaste påföljden.

Bränning

  • Bränning är en gammal metod där veterinären skapar brännsår på hästens ben runt skadan, antingen med punkter eller nålar under huden.
  • Syftet är att bränningen ska skapa en kraftig inflammation i huden som ska påskynda läkning.
  • Metoden används inte mycket längre, men i de fall den förekom var det oftast inom travsporten.
  • Organisationen Svensk Travsport förbjöd metoden i juni 2019.

Källa: Hippson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.