Kommunalrådet i Hagfors anmäld – vill ändra lagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad
Tidningarna NWT och VF har tidigare rapporterat om den anonyma anmälan som handlar om att kommunalrådet Jens Fischers (OR) brygga misstänks bryta mot lagen om strandskydd och plan- och bygglagen.
Nu vill Fischer att lagen ändras.

Till NWT säger Oberoende realisters Jens Fischer att han inte hade någon brygga när han köpte sommarstugan för sju år sedan och inte heller ansökt om standskyddsdispens. Han vet heller inte om det funnits någon brygga på fastigheten.

– Vem stör bryggan? Ska man inte kunna ha en brygga när man bor på landsbygden? Jo självklart! Här bör lagstiftningen göras om, säger han till tidningen.

Hagfors miljö- och byggchef Tihomir Jerkovic har uppgett att han upplevt påtryckningar från socialdemokratiska kommunpolitiker i samband med turerna kring avgående politikern Ann-Sofie Ronacher. Riksdagsmannen Mikael Dalqvist (S) har kritiserat miljöchefens agerande.

Vill lyfta frågan

– Jag får hoppas att Mikael Dahlqvist jobbar och tydliggör den här problematiken, eftersom han sitter i riksdagen. Jag kommer att tydliggöra denna fråga i de forum jag kan göra det, säger Jens Fischer till NWT.

Miljö- och byggchefen Tihomir Jerkovic säger att det kommit in en anonym anmälan men att han inte hunnit handlägga ärendet.

– Det finns ingenting än, vi har inte gjort någon inspektion än. Jag är glad om jag kommer ut den här veckan, säger Tihomir Jerkovic till SVT Nyheter Värmland.

Hoppas på förändring

Det är miljö- och byggnadsnämnden som beslutar hur förvaltningen ska prioritera den här typen av ärenden.

– Om du frågar mig som chef ska vi följa lagen och vi är skyldiga att göra de här inspektionerna. Men det är inte jag som fördelar resurserna eller tar besluten.

Tihomir Jerkovic välkomnar regeringens strandskyddsutredning som ska föreslå att strandskyddet görs om i grunden för att underlätta bygge nära vatten och sjöar.

– Jag hoppas det blir en förändring, det skulle förenkla för oss. Vi är en stor kommun med många sjöar och det skulle ta oss år att göra en tillsyn. Nu gör vi det bara när det kommer in en anmälan.

SVT Nyheter Värmland har sökt Jens Fischer som har valt att inte uttala sig om anmälan till SVT Nyheter Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer