Foto: SVT

Kommunen begär Solstadens motorsport i konkurs

Publicerad

Karlstads kommun begär Solstadens motorsport, som hyr Hells Angels-gården i Härtsöga, i konkurs.

Karlstads kommun har inte fått de drygt 320.000 kronor plus ränta, som Solstadens motorsport i december förra året dömdes att betala kommunen. Det handlar om rättegångskostnader för kommunen som Solstadens motorsport dömts att betala. Kommunen anser att Solstadens motorsport omedelbart bör försättas i konkurs. Det framgår av den konkursbegäran som kommunens advokater lämnat in till Värmlands tingsrätt på fredagen.

I mitten av maj försökte Kronofogdemyndigheten mäta ut tillgångar hos Solstadens motorsport motsvarande skuldbeloppet, men inga utmätningsbara tillgångar hittades.

Lång rättslig tvist

Konkursbegäran är den senaste turen i en lång och infekterad tvist mellan Karlstads kommun och Hells Angels-klubben Solstadens motorsport. Sedan Karlstad kommun köpte gården 2013 har den velat vräka MC-klubben. I december 2015, efter en lång rättslig tvist, fick kommunen sin vilja igenom. Tingsrätten beslutade då att klubben skulle vräkas eftersom gården inte varit försäkrad.

”Löper risk att få betala skadestånd”

– Vi motsätter oss såklart detta, säger Ismo Salmi, Solstadens motorsports advokat, om kommunens konkursbegäran.

Han ifrågasätter också kommunens agerande.

– Domen är ju preliminär, den har inte vunnit laga kraft än, eftersom vi har överklagat den till hovrätten. Om hovrätten ger Solstadens motorsport rätt löper Karlstads kommun i så fall risken att behöva betala skadestånd.

”Finns inte på kartan att Hells Angels försvinner”

– Även om Solstadens motorsport, till äventyrs, skulle försättas i konkurs, så betyder inte det att Hells Angels försvinner från Karlstad. Det finns inte på kartan, säger Ismo Salmi.

Turerna kring Karlstads kommun och Solstadens motorsport

Visa

14 maj 2013: Karlstad kommun köper klubblokalen i Härtsöga vid exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor.

11 juni 2013 : Kommunen säger upp sina hyresgäster HA-klubben Solstadens Motorsport.

2 januari 2014: Kommunen stämmer klubben för att de inte försäkrat fastigheten – vilket de menar krävs enligt hyresavtalet – och annars är skäl för uppsägning. Klubben menar att det är fastighetsägarens ansvar att försäkra fastigheten.

4 mars 2014: Dom i tingsrätten: Karlstads kommuns uppsägning av hyresavtalet var ogiltigt. Detta eftersom det i uppsägningen saknades en mening om att man kunde vända sig till Hyrsenämnden för medling. Kommunen döms att betala rättegångskostnaderna för klubben på drygt 68 000 kronor.

21 mars 2014: Karlstads kommun överklagar tingsrättens dom.

December 2014: Hovrätten slår fast att uppsägningen är ogiltig.

September 2015: Högsta domstolen meddelar att de ska pröva fallet.

15 december 2015: En dom från Värmlands tingsrätt säger att klubben ska vräkas, eftersom gården inte varit försäkrad. Klubben ska också ersätta Karlstads kommun för dess rättegångskostnader med 320.670 kronor.

27 maj 2016:
Karlstads kommun begär Solstadens motorsport i konkurs, eftersom föreningen inte betalt de 320.670 kronorna plus ränta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels klubblokal i Härtsöga

Mer i ämnet