Hör Kommunalrådet Peter Jonsson (S) svara på frågan ”hur pinsamt är det här?”. Foto: TT/SVT

Kommunen betalar för kritiserade fondbidrag i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

En fond som hanteras av Torsby kommun, och som skulle ge stöd till föreningslivet i det som en gång var Norra ny kommun i Torsby, får allvarlig kritik av revisorerna. Dels på grund av jäv, dels för att pengar betalats ut till organisationer i fel geografiskt område.

De senaste två åren ska 45 000 kronor ha betalats ut från Stiftelsen Oskar Uno Perssons fond till Torsby Equmenia, Torsby Missionsförsamling och till Torsby Brass.

Bidragen ska ha beviljats trots att organisationerna ligger utanför det geografiska område som omfattade Norra ny kommun. En av styrelseledamöterna var dessutom anställd i missionskyrkan – som mottog bidrag.

Fondens styrelse entledigas nu av kommunledningen.

– Vi anser att styrelsen hanterat det försumligt, så nu vill vi göra om och göra rätt, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Den person som revisorn ansåg ha varit jävig när besluten om utbetalningarna togs har sökts, men vill inte kommentera uppgifterna.

Kommunen står för kostnaden

Kommunstyrelsens arbetsutskott vill nu att kommunen skjuter till de 45 000 kronor som felaktigt betalats ut.

– Pengarna har inte hanterats rätt, och vi anser att föreningarna som verkar i Norra ny ska kunna ta del av dem, säger Peter Jonsson.

Kommer ni att kräva tillbaka felaktigt utbetalade pengarna?

– Nej, de är förbrukade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.