Boende tog strid och fick Karlstads kommun att backa

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättsföreningen Lotsen på Kronoparken i Karlstad tog strid mot kommunen som ville höja deras tomträttsavgäld med 480 000 kronor per år.

Det gjorde att kommunen backade och man kom fram till en förlikning.

– Det är en stor, stor seger, säger Madeleine Wiker, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Lotsen.

Föreningen som betalade cirka 170 000 kronor i tomträttsavgäld fick plötsligt veta att avgiften skulle höjas till 650 000 kronor.

De tog först kontakt med kommunen för att se om marken kunde friköpas, men fick nej. Då bad föreningen om en diskussion om nivån på tomträttsavgälden och fick nej igen.

– De ville inte ha någon diskussion med oss,  säger Madeleine Wiker, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Lotsen.

Kommunen stämde föreningen

Istället stämde kommunen bostadsrättsföreningen i mark- och miljödomstolen. Fredrik Nilson, avdelningschef, teknik och fastighetsförvaltningen, menar att de normalt är öppna för diskussion, men att det inte fanns tid.

– När det närmar sig årsskiftet måste vi stämma annars har vi försuttit vår chans att få en ny avgäld. Det låter drastiskt men vi måste stämma eftersom det är så lagstiftningen ser ut, säger han.

Tvisten slutade med en förlikning. Istället för en höjning till 650 000 kronor blev det en höjning till 340 000. Det är drygt tre miljoner kronor mindre i avgäld för föreningen för nästa tioårsperiod jämfört med det kommunen begärde.

Hör röster från båda sidor av tvisten i klippet ovan.

Tomträttsavgäld

• Den som har en tomträtt betalar en avgift, en så kallad tomträttsavgäld, till kommunen för att utnyttja marken.

• Tomträttsavgälden bestäms utifrån taxeringsvärdet på marken och vissa avdrag.

• Avtalet om tomträtten gäller normalt i 60 år, men tomträttsavgälden bestäms ofta för 10 år i taget.

Källa: Karlstads kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.