Erik Lisshammar, produktionskoordinator på Karlstad kommun Foto: Pressbild/SVT

Kommunen gallrar undan cyklar

Kommunen plockar bort cyklar för att göra det finare på stan och göra mer plats i cykelställen. Men samtidigt samlar man info för att undersöka möjliga cykelstölder.

Cyklar som har stått på samma ställe en längre tid förses med lappar där ägaren ombeds flytta på cykeln innan 6 april. De cyklar som inte har flyttats då forslas bort, som SVT Nyheter Värmland redan rapporterat om.

Sedan förra veckan har kommunen satt lappar på cyklar som stått parkerade en längre tid, och informerat om att cyklarna kommer att flyttas.

– Det handlar om cyklar som stått på samma ställe ett tag och verkar övergivna. Den 6 april kommer vi att ta in cyklar till kommunens förråd, säger Erik Lisshammar, produktionskoordinator på Karlstads kommun, till SVT Nyheter Värmland.

Information till polisen

I samband med att cyklarna plockas in samlar också kommunen ihop information om märken, ram-nummer och var cyklarna stått.

– Den listan skickas till polisen så de kan utreda om någon av cyklarna är stulna, säger Erik Lisshammar.

I tre månader kommer cyklarna att förvaras hos kommunen, så de som vill ha tillbaks sin cykel kan få det.

– Efter det får man se vad man gör med dem, om man ska skrota dem eller skänka dem vidare. Det beror lite på skicket helt enkelt, säger Erik Lisshammar.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer