Kommunen har fordringar på runt miljonen

Publicerad

Flygplatschefen Hans Wennerholm nåddes först av rykten om BMI:s konkurs och senare på lördagskvällen bekräftades dessa till hans stora förvåning.
– BMI gav intrycket att de var inne i en expansiv fas och att det skulle satsas på större plan.

Enligt flygplatschefen har det mesta sett ljust ut när det gäller både Frankfurtlinjen och bolaget BMI som trafikerat den. Konkursbeskedet kom därför både oväntat och olägligt då besökare från hela världen är på plats i Värmland just nu för att se på Svenska Rallyt.  

– Det är ett jättetråkigt besked och väldigt oväntat eftersom linjen haft en positiv utveckling. BMI gav intrycket att de var inne i en expansiv fas och att det skulle satsas på större plan, bland annat säger Hans Wennerholm.

Känner du dig lurad av bolaget?

– Nej, det kan man inte göra, en konkurs är en konkurs, men det var inte det besked vi hade väntat oss.

Kortsiktig lösning

Igår kväll lyckades flygplatsledningen tillsammans med Rally Sweden och Jönköping hitta en lösning med det estländska flygbolaget Nordica. De kommer se till att rallygäster och andra som bokat flyg idag och i morgon tar sig till Frankfurt.

– Vi har ju många internationella gäster i samband med Rally Sweden och för att inte skada Värmlands och Karlstads renommé för mycket i slutändan av rallyt sätter vi in en 88-sätes jetkärra.

Miljonförlust för kommunen

BMI har obetalda fakturor på runt en miljon kronor till flygplatsen uppskattar Hans Wennerholm, utan att ha alla papper framför sig.

– Det är klart att vi kommer tappa en del pengar i samband med konkursen. Samtidigt är det här en upphandlad trafik där vi har avsatt medel i budgeten och de pengarna behöver vi ju inte lägga ut. Men vi kommer ha fordringar på konkursboet och jag vet inte hur vi kommer att prioriteras.

Hur mycket handlar det om totalt?

– Jag vet att vi har innestående fordringar på runt en miljon så det handlar nog om fordringar på en dryg miljon, grovt gissat.

Finns intresserade flygbolag

Enligt Hans Wennerholm är linjen framgångsrik och det finns flygbolag som kan vara intresserade av att ta över. På måndag kommer han kontakta de som kan vara aktuella för att inleda förhandlingar om en långsiktig lösning. För någon nedläggning av linjen är inte aktuell.

– Det finns en efterfrågan i Värmland och regionen för trafiken och vi vet att det är en viktig del av Värmlands utveckling och tillväxt framförallt för näringslivet.

Vilka möjliga lösningar tittar ni på nu?

– Vi har ett par tre stycken (flygbolag) vi kommer diskutera med och sedan får vi titta på vilka ekonomiska möjligheter som finns. En ny operatör behöver troligen precis som BMI någon form av ekonomiskt stöd. Vi får titta närmare på hur stort det är och hur vi ska lösa det juridiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer