Kommunen överklagar länsstyrelsens nej

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun kommer att överklaga länsstyrelsens beslut att säga nej till ett nytt bostadsområde på Katrineberg.

Det beslutade stadsbyggnadsnämnden i dag.

Detaljplanen klubbades igenom i kommunfullmäktige i september förra året, men länsstyrelsen ville inte bryta strandskyddet i naturområde och upphävde därför detaljplanen.

– Det är ett område med både höga naturvärden och höga friluftsvärden och där vill vi inte upphäva strandskyddet, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare på länsstyrelsen.

För kommunen var länsstyrelsens beslut oväntat.

– Det känns tråkigt. Vi har lagt ner oerhört mycket jobb under många år och haft en mycket bra dialog med länsstyrelsen. Vi vet att det är komplicerat, men vi har tagit stor hänsyn för att tillgodose naturvärden, säger Peter Kullgren (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

”Centralt för allmänintresset”

Han konstaterar att kommunen och länsstyrelsen tittat på samma lagstiftning, men med olika perspektiv har de kommit fram till olika slutsatser.

– Vi gör olika bedömningar. Från kommunens sida tycker vi att byggandet av bostäder är oerhört centralt för allmänintresset. Bostäder för runt 2 200 personer tycker vi borde gå före att vi bryter strandskyddet något.

Regeringen tar beslut

Beslutet att överklaga togs i stadsbyggnadsnämnden i dag.

– Nu går ärendet först till kommunstyrelsen för beslut, men politiskt är vi överens om att vi vill få det prövat, säger Peter Kullgren.

Länsstyrelsens beslut kommer att överklagas till regeringen och till mark- och miljödomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.