Anna Melin-Nyström (C), ordförande i miljö- bygg- och räddningsnämnden i Torsby. Foto: SVT

Kommunen vägrar backa för brandmännen

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt går tidsfristen ut från de 69 deltidsbrandmän i Torsby som kräver att kommunen sparkar räddningschefen. Men kommunen gör helt klart att man inte tänker ge vika för kraven.

– Vi från nämnden har inget misstroende mot Pär Maltesson utan vi ställer oss bakom den ledningsgrupp som vi har tillsatt, säger Anna Melin-Nyström (C).

Så ni kommer inte att följa kraven från brandmännen?

Räddningstjänsten i Torsby

– Nej, det är inte aktuellt.

”Har gjort många misstag”

Konflikten inom räddningstjänsten i Torsby är en långdragen historia. Först gällde missnöjet planerade besparingar inom verksamheten. Tidigare i höstas backade politikerna från sparkraven, men det fick inte missnöjet att upphöra. Nu riktas det istället direkt mot räddningschef Pär Maltesson.

– Han är ingen ledare, och han har gjort många misstag, säger Tommy Engvall som är deltidsbrandman i Stöllet.

– Vi har inget förtroende för honom. Han saknar empati och det är det vår verksamhet handlar om.

Hotar med åtgärder

69 av de 80-tal deltidsbrandmän som är verksamma i kommunen har skrivit på en misstroendeförklaring och kräver att kommunen avsätter räddningschefen senast vid midnatt natten till lördagen. Annars hotar de med ”åtgärder”.

– Exakt vad det blir är inte klart ännu. Vi ska ha ett möte imorgon kväll och bestämma hur vi går vidare, säger Tommy Engvall.

Räddningstjänsten i Torsby är helt beroende av deltidsbrandmännen. På brandstationen i Torsby finns bara fyra heltidsanställda brandmän. Resten av verksamheten sköts av de deltidsanställda.

Stämningen bland brandmännen präglas nu av oro. Ingen vet vad som ska hända härnäst, och flera anställda har slutat eller sagt upp sig. På stationen i Stöllet, till exempel  har fyra av de tolv anställda slutat, och ytterligare en sagt upp sig. Men enligt kommunen är situationen under kontroll.

– Ja , vi har stationer placerade i hela kommunen, och vi har en klar bild av hur vi ska arbeta med säkerheten, säger Anna Melin-Nyström (C).

Men i Stöllet , till exempel, har ju väldigt många slutat?

– Ja, vi har angränsande stationer som ställer upp och vi har andra resurser när den frågan kommer.

Vad säger du om det här missnöjet som har uppstått mellan ledning och medarbetare?

– Det kan jag inte i detalj kommenetra. Från politikens sida har vi tillsatt en ledningsgrupp som har i uppdrag att arbeta med kommun och utbildning och utveckling av verksamheten. De jobbar på och de har inte nått ända fram än. De behöver helt enkelt mer tid.

SVT Nyheter Värmland har sökt räddningschef Pär Maltesson för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räddningstjänsten i Torsby

Mer i ämnet