Lars Wedin, ordförande i garageföreningen, tycker att en höjning av tomträttsavgälden är orimlig Foto: SVT

Garageförening i strid med Karlstads kommun

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun vill höja tomträttsavgälden kraftigt för Sjöstads garageförening som har sina garage intill det kommunala reningsverket på Sjöstad.
– Orimligt, den här tomten har ju inte ökat i värde på det sättet på åtta år, säger Lars Wedin, ordförande i garageföreningen.

Nu har kommunen stämt föreningen och tvisten ska avgöras i domstol.

– Så länge vi inte når varandra i diskussionerna får det bli så att domstolen avgör, säger Fredrik Nilson, chef för kommunens mark- och exploateringsenhet.

– De har valt att stämma oss, då får vi väl den matchen då, säger Lars Wedin.

Parterna lång isär

Striden startade när Karlstads kommun förra hösten meddelade att tomträttsavgälden för föreningen, som har 33 medlemmar, skulle höjas från 16 600 kronor per år till drygt 43 500 kronor, beräknat på kraftigt höjt tomtvärde.

När föreningen inte gick med på det stämde kommunen dem.

Efter det har både garageföreningen och kommunen låtit konsulter göra värderingar av marken.

Därefter sänkte kommunen priset till 32 000 kronor per år. Men föreningen anser att avgälden bör vara högst 18 000 kronor om året.

Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Dåligt läge och skitlukt

Föreningen är kritisk till att värderingen inte tagit någon hänsyn till ett dåligt läge med en tomt som tidigare drabbats av översvämning, intill järnvägsspåret och med kommunala reningsverket som nära granne – med den skitlukt som det innebär.

– Vi kan inte göra en värdering utifrån vad man har för grannar, säger Fredrik Nilson.

Lars Wedin säger att den som gjorde värderingen för kommunens räkning finns i Örebro och inte ens sett tomten han värderat.

Men det är inget problem, enligt Fredrik Nilson.

– Man tittar på fakta och då behöver man inte vara på plats. Det handlar om vad säljs marken för runtomkring, hur ser prisbilden ut, säger han.

Kommunen har en schablonmässig zonindelning som avgör det uppskattade markvärdet. Och den här tomten ligger i samma zon som Välsviken några kilometer bort. Ett område där det finns bland annat ett stort köpcentrum.

Lars Wedin säger att om det vore ett attraktivt område skulle företag söka sig till området.

– Enda etableringen de senaste åren är MC-klubben HA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer