• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kommunalrådet Monika Bubholz (MP) berättar hur man vill att Karlstad ska växa. Foto: Johan Hedlund/SVT

Här är Karlstads nya långsiktiga plan

Publicerad

30 000 nya bostäder, satsningar både centralt och på landsbygden, och 100 hektar ny verksamhetsmark fram till 2050 – då invånarantalet väntas nå 125 000 i Karlstad.

Det är delar av det förslag till ny översiktsplan som kommunen presenterade under fredagen.

Karlstads kommun har tagit fram ett förslag på en ny översiktsplan som ska ligga till grund för detaljplaner och markanvändning i kommunen fram till 2050. Arbetet har pågått i två år och presenterades under fredagen. Snart ska förslaget skickas ut på samråd till Karlstadsborna.

Satsning i ytterområdena

I översiktsplanen räknar kommunen med att 30 000 nya bostäder (varav 10 000 redan är planerade) ska byggas fram till 2050 då invånarantalet väntas nå 125 000. Bland annat vill kommunen satsa stort i de mindre orterna runt Karlstad med totalt 5 000 nya bostäder.

Utöver det planeras bland annat för en utökning av verksamhetsmark med 100 hektar och en fortsatt utveckling av befintliga friluftsområden.

I klippet berättar kommunalrådet Monika Bubholz (MP) om var de nya bostäderna är tänkta att ligga och hur planerna nu fortskrider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.