Kommunistiska Partiet tar på sig aktionen mot MP:s kongress

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för partiet berättar att man inte ville hota någon utan sätta fokus på det man kallar Miljöpartiets krigspolitik.
– Det stämmer. Vi tar på oss den här aktionen, berättar Anders Wiklund som är ordförande för Kommunistiska Partiets avdelning i Karlstad och sitter i partistyrelsen.

Det var tidningen Proletären som först kunde avslöja att Kommunistiska Partiets avdelning i Karlstad tar på sig aktionen mot CCC i Karlstad där Miljöpartiets kongress arrangeras.

– Vi ville uppmärksamma Miljöpartiets krigspolitik och deras närmande till Nato genom värdlandsavtalet. Något som riksdagen ska rösta på i slutet av maj och som Miljöpartiet är för, säger Anders Wiklund.

Blodliknande färg hade hällt ut på trappan till kongresshuset och bilder på explosioner och raserade byggnader hade spridits ut.

– Med blodfärgen och flygbladen ville vi visa hur Miljöpartiets politik ser ut när man plockar bort alla fina ord om fred och frihet, säger Anders Wiklund.

Inte menat som hot

Polisen klassar det inträffade som olaga hot mot grupp.

– Vad jag har förstått så har det ju kanske uppfattats som att det skulle vara hotfullt. Det var inte alls menat så. Vi tyckte att det var tydligt att bilderna var kopplade till angreppet på Libyen 2011 och hur partiet har stött Sveriges inblandning i Syrienkonflikten.

Ni trodde inte att det skulle uppfattas som ett hot?

– Vi får vara ännu tydligare nästa gång. Det var inte meningen att det skulle uppfattas som ett hot. Polisen verkade ju heller inte inte helt säkra på vad som hänt. Nu kan dom avskriva hot.

Polisen: Utredning startad

– Vi vet att det är en grupp som har tagit på sig attentatet. Det ingår nu i en del av en utredning som jag just nu inte kan säga mer om, säger polisens vakthavande befäl Morgan Connedal.

Vad kan det tänkas bli för påföljd för en sådan här aktion?

– Olaga hot är ett brott som generellt kan ge ett fängelsestraff. Men vilka brott det rör sig om i det här faller eller vilka påföljder som kan tänkas bli aktuella är inget alls som jag kan kommentera i nuläget.

Kommunistiska Partiet fanns under morgonen på plats för att dela ut flygblad.

– Många inom partiet vi mötte verkar inte ha någon koll alls på värdlandsavtalet. Inte så många från allmänheten heller. Vi vill uppmärksamma frågan. Det är därför vi genomförde aktionen, säger Anders Wiklund.

”Ett lamt politiskt klimat”

Robert Mathiasson är partiordförande för Kommunistiska Partiet och enligt honom är det Karlstadsfraktionen som själva beslutat att genomföra aktionen.

– Men jag tycker det är bra. Jag tycker det är viktigt att den politiska diskussionen inte handlar om några språkrörs dåliga ordval, utan om de riktigt viktiga frågorna, säger han.

Vad säger du om att aktionen kan uppfattas som hotfull?

– Då säger jag att folk i Libyen nog känner sig än mer hotade. Vi har ett lamt politiskt klimat i Sverige där folk känner sig hotade och kränkta hit och dit. Vi har inte på något sätt menat att hota någon, det är en symbolisk aktion, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer