Kommunen uppger att det fötts betydligt fler barn än väntat Foto: SVT

Kommunledningen lovar lösning första halvåret

Uppdaterad
Publicerad

Brist på pengar samtidigt som det fötts betydligt fler barn än väntat. Det är orsaken till en aktut brist på förskoleplatser i Filipstads kommun, enligt kommunledningen.

– Under 2016 och 2017 har vi ändå ökat med 74 nya platser, säger Torbjörn Parling (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Filipstad.

Torbjörn Parling tycker inte att det finns någon anledning att vara självkritisk när det gäller planeringen i kommunen, trots att det under flera år fötts fler barn är normalt i kommunen.

– Vi har ändå planerat ganska väl, säger han.

Filipstadsförskola
I lokalerna saknas bland annat vatten, toaletter och en fungerande skolgård Foto: SVT

Fler barn väntar in plats

Trots nödlösningen Lyckebo, med sina brister, står ytterligare 16 barn i kö och väntar på plats och kommunledningen har just nu inga alternativ att erbjuda.

– Det är det vi har att erbjuda eftersom vi har brist på lokaler, säger Torbjörn Parling.

LÄS MER: Stora brister när ny förskola öppnar

Att det saknas vatten, toaletter och en fungerande skolgård kan han bara beklaga.

– Det är givetvis inte bra, men nu håller man ju på och projekterar för att få en lösning på det här, säger han.

Oklart när bristerna åtgärdas

Under första halvåret i år ska kön till barnomsorgen vara borta, enligt Torbjörn Parling. Men när alla bristerna vid förskolan Lyckebo ska vara åtgärdade är mer oklart.

Han säger att 6 februari har kommunens teknikutskott, som förvaltar lokalerna, möte för att ta ställning till vidare projektering och eventuellt ytterligare en avdelning.

Brevet från personalen 2014 som uppmanade politikerna att satsa och bygga en förskola med fem nya avdelningar har Torbjörn Parling inget direkt minne av.

– Jag har lite svårt att komma ihåg vad de sa 2014, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filipstadsförskola

Mer i ämnet