Arvika stadshus Foto: Jenny Eriksson SVT

Kommunstyrelsen i Arvika ber bröderna i Kevin-fallet om ursäkt – men menar att man inte gjort fel

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen låg den hett omdiskuterade frågan om en ursäkt på kommunstyrelsens bord i Arvika. Skulle bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén och deras familj ska få en offentlig ursäkt för det lidande de utstått under åren de levde som utpekades mördare i Kevinfallet. Efter flera timmars diskussioner kom beskedet: Ja och nej! 

Enligt ett pressmeddelande kom kommunstyrelsen fram till att något formellt fel inte har begåtts av kommunens socialtjänst.

Men, som Kommunstyrelse och representanter för medborgarna i Arvika, ber Kommunstyrelsen bröderna Karlsson och Dahlén om ursäkt för den utsatthet och de upplevelser som hela familjen upplevt och fortfarande upplever.

Fallet Kevin

Det var i somras som familjen Karlsson/Dahléns juridiska ombud Stefan Liliebäck presenterade en egen utredning med massiv kritik mot Arvika kommun. Han krävde då ett ansvarstagande och en rimlig ersättning till familjen. 

Utskottet Lärande och stöd som berett frågan åt kommunstyrelsen meddelade förra veckan att kommunen inte har gjort något fel och därmed menade man att det inte är aktuellt med en ursäkt eller ett skadestånd till familjen aktuellt. Under tisdagen kom alltså kommunstyrelsen till en annan slutsats.

Familjens ombud: Mångtydigt besked

– Dagens besked är mångtydigt, säger Stefan Liliebäck efter att ha läst pressutskicket från kommunen. Han fortsätter:

– Den utsatthet och de upplevelser som de ber om ursäkt för är konsekvenser av att socialtjänsten utan invändning köpte polisens besked att bröderna hade dödat Kevin. Detta är i strid med oskuldspresumtionen enligt regeringsformen barnkonventionen och EU-stadgar.

Så hur vill du gå vidare nu?

– Jag har ju tidigare sagt att det är fullt möjligt att vi inleder en skadeståndsprocess mot kommunen, men vi har inte bestämt oss än.

I morgon eftermiddag kommer familjen ha ett möte med kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet