Foto: SVT

Komplicerad bärgning av Båten

Uppdaterad
Publicerad

Bärgningen av Båten pågår fortfarande. Strax efter lunchtid gjordes det första lyftet, men skrovet visade sig vara skörare än vad bärgarna hade hoppats på.

Tre timmar var det sagt att bärgningen skulle ta, men fästpunkterna höll inte att lyfta och dra i. Tre gånger lossnade linorna.

– Det finns så dåligt att hålla i. Vi måste kunna dra i honom, för det finns ingen kran som lyfter så här tungt, säger Veor Åhlander som leder bärgningen.

Vid halv fem-tiden hade den gamla pråmen dragits uppskattningsvis två meter närmare kajen och aktern lyfts en halvmeter högre upp.

Planen är att vraket ska få tillbaka flytkraften genom att länspumpas samtidigt som det lyfts upprätt. När Båten flyter vid kajen kan överbyggnaden rivas. Det är nödvändigt för att skrovet senare ska kunna fraktas under broarna ut till yttre hamn. Men det sker först när isen smält.

Trots svårigheterna är bärgningsledare Veor Åhlander hoppfull.

– Vi gör så gott vi kan. Vi får säkert upp honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Restaurang Båten

Mer i ämnet