Förhoppningen är att kafferester från både rostade och orostade kaffebönor ska kunna ersätta fossil torv, och därmed minska utsläppen av växthusgaser.
I ett försök som nu är i sitt slutskede har nio ton kafferester används, och resultatet ser än så länge lovande ut.
– Vad vi vet har det inte gjorts några storskaliga försök med kaffejord tidigare, så det här känns spännande, säger Mattias Persson, produktspecialist på Econova på Hammarö, företaget som samarbetar med Löfbergs kafferosteri i kompostförsöket.
”Mycket daggmaskar”
På deponin ute på Hammarö ångar den 20 kubikmeter stora komposten av värme och sjuder av liv – ett tecken på att processen fungerar.
– Det är väldigt mycket daggmaskar i komposten, vilket är ett gott tecken, säger Mattias Persson. I vanliga fall går rosteriets rester till förbränning och återvinns som energi.
Vinning både ekonomiskt och miljömässigt
Men om i stället kan blanda kafferesterna med naturgödsel och restmaterial från skogen skulle det ge både ekonomiska och miljömässiga fördelar.
– Idag betalar vi för att bli av med kafferesterna, kan de användas som råmaterial får de istället ett mervärde, säger Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs.