Industrin kan få stora problem när personalen fattas. Foto: SVT

Konsekvenser av få utbildade inom industri och vård

Publicerad

I en serie reportage berättade vi, i förra veckan, om bristen på sökande till industriprogrammet och vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Att få utbildas inom de yrkesgrupperna kan ställa till det förklarar Lena Hertzberg, chef på Arbetsförmedlingen i Karlstad och Grums.

På flera håll i länet råder det stor brist på ungdomar som vill utbilda sig inom vår och industri. Som SVT Nyheter Värmland tidigare rapporterat kommer det industritekniska programmet i Eda att läggas ner på grund av för få sökande och i Arvika riskerar det att gå samma öde till mötes om inte fler söker. Vi har också berättat om vård och omsorgsprogrammet i Kristinehamn som hade 12 sökande på 20 platser.

Läs mer: Industriprogram hotas av nedläggning

Framtidsyrken få söker

Industri och vård väljs bort trots att det, enligt Lena Hertzberg, finns jobb efter utbildningen.

– Vi har ju haft det här problemet under ett antal år. Vi ser att de som går de här yrkesförberedande programmen på gymnasiet aldrig kommer till oss över huvud taget, säger hon och fortsätter.

– Nu är det en väldigt bra arbetsmarknad för tillfället så det är lätt att få jobb ändå, för ungdomar som gått klart gymnasiet. Men arbetsgivarna börjar få problem nu med att få kompetens. Det påverkar arbetsmarknaden det här också om man inte kan växa och utvecklas som företag.

Läs mer: Många sökande till ny utbildning

De flesta väljer att läsa teoretiska program på gymnasiet. År 2025 kommer det, enligt siffror från SCB, att saknas 3.000 utbildade undersköterskor Värmland.

– På sikt kan det bli katastrofala följder när man inte får kompetens så man kan driva sitt företag, säger Lena Hertzberg.

– Det påverkar välfärden och oss medborgare i samhället om vi inte kan få den vård vi behöver till exempel, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsyrken få söker

Mer i ämnet