Den stora väggmålningen med renar är ett av flera konstverk som kommer uppföras i Värmland under Artscape. Foto: SVT

Konst uppåt väggarna med Artscape

Uppdaterad
Publicerad

Idag började konstfestivalen Artscape 2017 runt om i Värmland. Tio kommuner är med i det världsunika projektet och får tomma husväggar fyllda med modern storstadskonst.

Festivalen har tidigare hållits i Malmö och Göteborg, men i år är det då Värmland som gäller. 28 konstnärer och tio värmländska kommuner deltar i det som är Skandinaviens största gatukonstfestival. Konstnärerna kommer från hela världen.

– Den har typen av projekt brukar vara i storstäder. Men vi vill verkligen utmana oss själva med att ta festivalen ut i Värmland, ut på landsbygden och också göra det riktigt stort, säger Daniel Wakeham, som är en av grundarna och projektledare för Artscape.

– Det är en ny konstform i Värmland och Karlstad. Vi har bra väggar för att sätta upp ny konst på, säger Jessicka Frick, som är kultursamordnare i Karlstad kommun.

Permanenta verk

Australiske konstnären ”Smug” är en av dem som deltar i Artscape 2017 Värmland och han håller nu på att måla en vägg i Haga. Där det sedan 1960-talet varit en tom, kal, grå vägg mot älven, kommer Smug nu att måla ett motiv med älgar på den 150 kvadratmeter stora väggen. På torsdag ska det vara klart och hans och de andra konstnärernas verk ska vara kvar långt efter att festivalen avslutats.

– Konstverken är av permanent natur, så de kan sitta uppe så länge fastighetsägarna och Karlstadsborna vill, säger Daniel Wakeham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.