Konsumentverket blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

26 av 40 statliga verk och myndigheter som utlokaliserats har oftast sin generaldirektör och ledning placerad i Stockholm.
Det visar en granskning som SVT gjort. Konsumentverket har valt att stanna kvar i Karlstad och har nyanställt.

Konsumentverket flyttades för att staten ville kompensera för de försvarsjobb som försvann från Värmland. 2007 invigdes Konsumentverket i Karlstad. Bara åtta anställda valde att flytta med från Stockholm. En av dem var Johan Jarelin.

– Det var ett antal år som verksamheten blev lidande och stämningen blev ju påverkad. Det var väldigt många som slutade och många skulle nyrekryteras. Mycket av verksamheten blev inriktad på att lösa själva flytten, säger Johan Jarelin, utredare på Konsumentverket.

Johan Jarelin valde att stanna kvar och trivs på sin arbetsplats. Vid flytten bantades Konsumentverket när tidningen Råd och Rön och ett testlabb fick nya huvudmän. Då var det 100 anställda, i dag finns 135 tjänster i lokalerna i Karlstads centrum. Flera statliga verk och myndigheter har nu valt att flytta tillbaka sina ledningsfunktioner till Stockholm.

Får du några påtryckningar på att även Konsumentverket bör flytta sin ledningsgrupp till Stockholm?

– Nej, jag har aldrig fått någon sådan påtryckning, utan tvärtom har jag väl fått klappar på axeln om att det fungerar bra och att vi inte ska flytta, säger Gunnar Larsson, generaldirektör på Konsumentverket.

Konsumentverket har inte haft några problem med att rekrytera personal med specialistkompetenser till Karlstad.

– Jag har inte upplevt några bekymmer med det, säger Gunnar Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#svthelasverige

Mer i ämnet