Hör rektor Lillerudsgymnasiets rektor Anders Westlund berätta mer i klippet ovan om hur han tror korna smittats. Foto: SVT

Kor på naturbruksgymnasium smittade av corona

Uppdaterad
Publicerad

Naturbruksgymnasiet Lillerud utanför Karlstad beslutade om distansundervisning under torsdagen efter att sex personer på skolan testats positiva för covid-19. Men även skolans drygt 50 kor har insjuknat av ett coronavirus.

– Jag hajade till själv när jag fick besked om att vi hade corona i ladugården, säger Anders Westlund, rektor vid Lillerudsgymnasiet.

Hur coronasmittan kommit in i ladugården till skolans djur är inte klarlagt än men coronaviruset ska enligt Anders Westlund inte smitta till männsikor.

– Vi gör inte så mycket åt det utan korna kommer tillfriskna av sig själva. Smittan kan ha kommit med någon besökares kläder eller med fodret, det är svårt att veta. Vi har också drabbats av corona bland korna tidigare.

Hör rektor Anders Westlund berätta mer i klippet ovan.

Lugnande besked

Sedan man upptäckte symtom bland korna har ladugården hållits isolerad men nu har den öppnats igen. Dock är man noggrann med att inte använda samma kläder och skor mellan olika djurbesättningar.

Hur kan ni vara säkra på att det inte är ett muterat form av coronavirus, som man upptäckte hos minkar i Danmark?

– Vi har tagit prov och skickat in. Vi har fått besked av SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) det här är Bovint coronavirus, så det är vi säkra på. Att det bara var corona var lugnande besked för oss, corona bland kor är inte så ovanligt.

Covid-smitta på skolan

Under onsdagen bekräftades fem elever och en anställd positiva i covid-19 på Lillerudsgymnasiet. För att hindra ett större utbrott beslutade skolan under torsdagen att övergå till distansundervisning under två veckor.

Smittspårningen visar att skolan haft en viss smittspridning av covid-19. Distansundervisning kommer pågå åtminstone veckan 47 och 48.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.