”Om du inte har koll på reglerna är du en fara i trafiken” Foto: SVT

Körskollärare har känt till taxifusket i flera år

Publicerad

Sten har varit körskollärare och drivit trafikskola i många år i Karlstad. För honom är fusket med kopierade teoriprov inget nytt.

Körskolläraren Sten har till och med själv blivit erbjuden att få köpa de kopierade frågorna från trafikverkets teoriprov på usb-stickor.

– Det kom smygande för fem-tio år sen. Det var elever som kom till trafikskolan med sina usb-stickor och skivor och ville att vi skulle använda dem i utbildningen. Dem avspisade jag bestämt, säger han.

Exakt hur frågorna på Trafikverkets prov ser ut, det vet han inte, eftersom de är sekretessbelagda och inte ens trafikskolorna får veta hur proven ser ut.

”Stora risker för säkerheten”

Men han menar att om man inte gått igenom den utbildning man ska, finns det stora risker för säkerheten.

– Konsekvenserna är förödande. Om du inte har koll på reglerna är du en fara i trafiken. När det gäller taxiverksamhet handlar det dessutom om hur man hanterar ekonomi, lagar och förordningar och framförallt hur man hjälper resenärer. Det är främst en fråga om säkerheten i trafiken.

Har berättat för polisen

Han tycker också att det är ett stort problem att fusket fått fortsätta i så många år.

– Vi har påtalat det för myndigheten, för polisen och vi har gjort vad vi tycker vi har kunnat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar taxifusket

Mer i ämnet