Hör skadedjursteknikern Per Samuelsson berätta i klippet om när vägglössen och kackerlackorna troligen kommer öka igen. Foto: Anticimex/SVT

Kraftig minskning av kackerlackor och vägglöss i Värmland under pandemin

Publicerad

Antalet vägglöss och kackerlackor minskade rejält i Värmland under förra året. Orsaken är coronapandemin.

– Eftersom det är vi människor som sprider dem mellan hus och hem och vi inte har rört på oss, så har de inte rört på sig, säger Per Samuelsson, skadedjurstekniker på Anticimex i Karlstad.

Kackerlackor och vägglöss bor hos oss människor och vi sprider dem med saker och fasta föremål. När man vid Anticimex i Värmland summerar 2020 ser man en stor minskning av båda skadedjuren under förra året. Kackerlackorna minskade med runt 50 procent och vägglössen med runt 30 procent.

– Kackerlackor följer även med livsmedel men relativt sällan med kläder, säger Per Samuelsson.

Coronaviruset i Värmland

Men minskningen till trots, vägglössen och kackerlackorna är långt ifrån borta för gott.

– Det finns fortfarande så många smittade hem så en pandemi kan inte knäcka dem.

Hör Per Samuelsson berätta i klippet om när vägglössen och kackerlackorna troligen kommer öka igen.

Vägglöss och kackerlackor

Hur vet man att det är vägglöss?

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gul/brun till rödbrun efter det att den sugit blod. Pålitliga tecken för att upptäcka vägglöss är mörka fläckar av spillning, rester efter hudömsningar och levande vägglöss på platser där de kryper in och gömmer sig. Små runda blodfläckar på lakan kan också vara tecken på vägglöss.

Sticket eller bettet från en vägglus är inte smärtsamt men vissa personer utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som den injicerar under måltiden. Sticket orsakar klåda, rodnad och svullnad men kan vara svårt att skilja från mygg eller bromsbett till en början.

Kackerlackor – visar sig på natten

Kackerlackor äter allt och gömmer sig oftast dagtid vilket gör det svårt att veta om man drabbats. Kackerlackor kommer ofta in i våra hem med matvaror, importvaror eller resväskor och söker sig till kök eller badrum där de lätt sprider sig vidare via rör och elledningar.

Kackerlackor är smittbärare av olika sjukdomar och förorenar med sin avföring och illaluktande sekret. Angripna matvaror är omöjliga att rädda och angripna varor och produkter bör kasseras. Sekretet kan dessutom framkalla allergiska reaktioner hos människor.

Källa: Anticimex.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet