Starta klippet för att höra vad MSB och Konsumentverket tänker om hur pandemin påverkat arbetsresandet. Foto: TT

Kraftigt minskade arbetsresor för flera myndigheter under 2020

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora myndigheter och organisationer med säte i Värmland bekräftar nu att man minskat sina kostnader för arbetsresor rejält under 2020. Och trenden kan ha kommit för att stanna – då flera tror på ett arbetsresande på lägre nivå i framtiden jämfört med före pandemin.

Konsumentverket, Karlstads universitet, Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har alla sin bas i Värmland. Samtliga fyra vittnar om samma sak: arbetsresandet har minskat under pandemin.

Erfarenheten med att använda digitala möten istället för fysiska har byggts upp inom organisationerna under pandemin, enligt representanter som SVT talat med.

Coronaviruset i Värmland

– Vi gjorde en digital resa på ett år som motsvarade fem år, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet.

Osannolikt att resandet kommer bli som innan

Samtliga intervjuade tror att resandet kommer öka när restriktionerna släpps, men inte till samma nivåer som tidigare.

– Jag har svårt att se någon kommer åka till Stockholm för tvåtimmarsmöten i framtiden, säger Katja Berglund, administrativ chef på Länsstyrelsen i Värmland.

Se siffrorna och hör chefer hos Konsumentverket, MSB och Karlstads universitet kommentera utvecklingen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet