Flodkräftorna lever farligt i värmen och torkan men i gynnsamma lägen kan de växa till sig lite extra. Foto: svt

Kräftorna påverkas av värme och torka

Publicerad

Extremvärmen och torkan i sommar kan få följder för flodkräftorna – både positivt och negativt. De kan växa till sig extra bra där det är gott om vatten, men i vattendrag där sträckor nästan torkar ut riskerar de att dö.

När värmen trycker på och vattenflödet minskar påverkas flodkräftorna negativt.

– Dom blir stressade och ju mindre vatten det är desto varmare blir det sådana här extremt varma dagar. Så de kan dö av syrgasbrist, säger biologen och kräftexperten Tomas Jansson.

En del vattendrag riskerar att torka ut på vissa sträckor och bara ha vatten fläckvis. Det försämrar produktionen i kräftbestånden. Vissa årskullar kan till och med slås ut.

– Blir det mindre vatten nu kan det bli väldigt förödande, vissa vattendrag är ju extremt torra, menar Tomas Jansson.

”Gynnsamt för tillväxten”

Men värmen är inte bara negativ för kräftorna. De gillar egentligen varmt och skönt vatten och det är ofta gynnsamt för tillväxten.

– Är det tillräckligt med vatten med bra syrehalter växer kräftorna mycket. De byter skal ofta, flera gånger än en som är det normala, förklarar Tomas Jansson.

Det kanske inte kommer att märkas så mycket på årets fångst men om några år kan vi se hur den varma sommaren påverkat kräftorna.

– Det ser man om fyra fem år när man fiskar på dom, då är den här årskullen och fjolårskullen stora, säger Tomas Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.