Kräver fria arbetskläder

Publicerad

Trots krav på att Sunne kommun ska betala för hemtjänstens arbetskläder vägrar kommunen. Nu hotar arbetsmiljöverket med ett vite på 125 000 kronor.

Sunne kommun begär hjälp hos Sveriges Kommuner och Landsting för att reda ut vad lagen egentligen säger.

– Vi anser att vi följer de föreskrifter som Arbetsmiljöverket har tillsyn över, det är därför vi vill ha hjälp med var dessa arbetsmiljöfrågor hör hemma juridiskt, säger personalchefen Kjell-Åke Hagström.

Hemtjänsten i Sunne förhandlade bort sina fria arbetskläder för flera år sedan mot högre lön. Men dagens personal vill ha arbetskläderna tillbaka. 350 anställda berörs. Nu hävdar Arbetsmiljöverket att kommunen inte följer lager och kommunen riskerar ett vite på 125 000 kronor. 

På äldreboende Salla i Sunne arbetar Susanne Östlund. Hon är en av dem som tycker att kommunen borde stå för arbetskläderna.

 – Ja det tycker jag. Det sliter fruktansvärt mycket på våra kläder, man ska tvätta efte varje arbetspass.

 Hur mycket kostar dina arbetskläder?

 – En dress kostar väl mellan 600 och 800 för en hel, om man ska köpa både byxor och tunika. Och sedan ska du  ha skor för 1 000 till 1 500 hundra, säger Susanne Östlund.

Den rättsliga prövningen av ärendet är viktig eftersom resultatet kan bli prejudicerande för alla Sveriges kommuner. De ansvariga i Sunne kommun är inte emot kravet på fria arbetskläder, men hävdar att pengarna inte finns i budget.

– Det tuffa budgetläget försvårar för oss. Kostnaden för arbetskläder motsvarar en heltidstjänst, säger Ann-Katrin Nilsson.

Arbetsmiljöverket kräver att hemtjänstens personal ska ha en kortärmad arbetsdräkt och att kommunen står för kostnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer