Aakash Budathoki (S) har inga planer på att lämna ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden. Foto: SVT

Forshaga: Oppositionen kräver (S)-ordförandens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Forshaga kräver att ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Aakash Budathoki (S), avgår från sin post.

Orsaken är att man anser att Aakash Budathoki (S), totalt förlorat kontrollen över nämndens ekonomi.

– Prognosen för nämnden var ett underskott på -4,4 miljoner men nu, för en och en halv vecka sedan,  presenteras istället ett resultat på -9,5 miljoner. Vi fick en sen rejäl smäll i år igen, samma visa som förra året. Då tycker vi att man måste kunna kräva ett politiskt ansvar och då är det i första hand nämndens ordförande som bär ansvaret, säger Thomas Nilsson (M), oppositionsråd.

Underskottet dubblerat

Enligt Thomas Nilsson har oppositionen under varje kommunfullmäktige frågat om prognosen kommer hålla och få ett positivt besked, men för en och en halv vecka sedan fick man veta att underskottet blir mer än dubbelt så stort.

– Det är väldigt alarmerande förstås.

Aakash Budathoki säger till SVT att han inte har några planer på att avgå utan kommer att stanna och ta sitt politiska ansvar för att få ordning på ekonomin i nämnden.

– Jag håller med om att det inte är ett bra läge utan något som måste hanteras på rätt sätt. Vi måste se över rollerna för vad vi politiker och förvaltningen egentligen ska göra. Jag har agerat på det underlag som jag har fått från förvaltningen och har arbetat stenhårt för att få in ett bra underlag. Vi har nått långt där men med facit i hand har vi inte nått hela vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.