• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kreativ verkstad på Arvika Konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett land, någonstans i gränslandet mellan bokstav, ord och bild. Landet kallas Undrien. Det är lite osäkert var landet ligger men vårt sökande börjar på konsthallen i Arvika.

Undrien, var ligger det någonstans? Ann Lundqvist, som håller i utställningen på Konsthallen, berättar.

– Jag har varit där ganska många gånger men det är svårt att veta exakt var det befinner sig eftersom det kan vara olika för olika personer.

Det finns ett land, någonstans i gränslandet mellan bokstav, ord och bild Foto: SVT

Här kokas nya ord

I landet vi kommit till kokar barn från fritids i Dottevik, ord i en gryta. De deltar i en kreativ verkstad på Arvika Konsthall och i deras ordkok uppstår helt nya betydelser. Isak Värm är en av fritidsbarnen som promenerat till konsthallen den här dagen. Han väljer två ord ur grytan och skapar ett nytt. Löv och tunga, det blir: lövtunga. Ett helt nytt ord som kräver Isaks förklaring.

– Det är ett löv som lipar. På min teckning ritade jag det som ett löv som tar sig framåt i vatten med hjälp av sin tunga, säger Isak och viftar med tungan för att vi ska förstå.

Kreativ verkstad pågår Foto: SVT

Inspiration för pedagogerna

Utställningen riktar sig till alla åldrar och är ett samarbete mellan Arvika Kommun, Lärande och stöd, Skapande skola och Arvika Konstförening. Samarbetet gör det möjligt för alla skolor inom kommunen att komma till konsthallens kreativa visningar. Och för att utställningen ska ge ytterligare ringar på vattnet så har pedagoger inom kommunen bjudits in till särskilda fortbildningsdagar med konstnären.

Konstnären bakom utställningen heter Magnus Lönn och han vill uppmuntra ”nufikenheten” hos besökaren Foto: SVT

– Jag tror det är viktigt att pedagoger får inspireras. Att få vända och vrida och bråka med ord. De är ju ofta kreativa och gör fantastiska saker med barnen, säger Ann Lundqvist.

Inget rätt eller fel

Konstnären bakom utställningen heter Magnus Lönn och han vill uppmuntra ”nufikenheten” hos besökaren. I landet där ”härlek” regerar ska betydelsens gränser manas.

– Det finns inget rätt, man måste inte hålla sig inom en ram, att tänka si eller så, att det måste vara rätt och riktigt. Jag tror det stimulerar, och det sa även Magnus Lönn, att det här med att bryta isär och göra nya ord det stimulerar hjärnan till att tänka friare. Därigenom kan man också förstå orden på ett helt annat sätt. 

Utställningen riktar sig till alla åldrar och är ett samarbete mellan Arvika Kommun, Lärande och stöd, Skapande skola och Arvika Konstförening Foto: SVT

Mellan Trottoarien och Otalien

När orden kokas klart vandrar dotteviksbarnen vidare i utställningen. Ett tjugotal fritidsbarn utforskar Trottoarien och rör sig i gränserna kring Otalien. Och innan de drar på sig ytterkläderna och lämnar dagens språklek bakom sig så tycks några lyckats orientera sig rätt väl. Isak förklarar.

– Undrien, ett land där man kan få hitta på olika ord, göra konst och hitta på roliga grejer.

– Typ ett bokstavsland eller så, säger Ella Nylén med ”elefantastiskt” leende.

Utställningen pågår till och med den 18 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.