Kristinehamn har landets lägsta fruktsamhetstal. Foto: Christine Olsson / TT

Kristinehamnarna väntas föda lägst antal barn i landet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån som nyhetsbyrån Sirén sammanställt, beräknas en kvinna i Kristinehamn endast föda 1,38 barn under sin livstid. Det innebär att Kristinehamn är den kommun med lägst beräknad fruktsamhet i hela landet.

SCB:s fruktsamhetstal är en uppskattning av hur många barn en kvinna i genomsnitt kommer föda under sin livstid. Rikssnittet för hela landet är 1,75 barn per kvinna och det skiljer sig stort mellan landets kommuner.

– Bostadsbestånden i en region har betydelse. I områden med små, trångbodda lägenheter är fruktsamheten ofta lägre, medan den i villaområden generellt sett är högre, säger Gunnar Andersson, professor i demografi på Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Kommunflytt

Kommunalrådet i Kristinehamn, moderaten Marie Oudin, säger att hon inte vet vad det låga talet beror på men att kommunen har haft svårt att få unga personer att stanna i kommunen.

– Förra året tappade vi 300 personer. Det är både studenter och nya svenskar som kanske flyttar för att hitta bättre lägenheter, säger Marie Oudin som menar att kommunen måste få igång en flyttkedja med omsättning på villor och bra lägenheter.

– Det kan ju också handla om jobb. Vi har ju mycket arbetstillfällen på till exempel industrierna och det finns brist på både socialsekreterare och behöriga lärare. Men det verkar inte som att unga människor har lust att jobba inom industrin, säger hon.

Arbete och ekonomi påverkar

Gunnar Andersson på Stockholms universitet menar att fruktsamhetstal påverkas av, förutom bostadsläget, också faktorer som ekonomin och läget på arbetsmarknaden vilket gör att fruktsamhetstalen kan ändras från år till år.

I hela riket har fruktsamhetstalet i landet sjunkit med ungefär 10 procent sedan 2010. Det kan ha att göra med den ekonomiska krisen 2008 menar Gunnar Andersson.

– Under ekonomiska kriser stannar människor i utbildningssystemet längre och föder barn senare. Det påverkar siffrorna sett till enskilda år men det jämnar ut sig om man ser till hela livscykeln, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Vingåker mest fruktsamma

Fruktsamhetstalet i Kristinehamn är i samma låga nivå som länder i Sydeuropa, som Italien och Spanien, enligt forskaren. I Sverige gör föräldraförsäkringen och barnomsorgen det lättare att förena barnafödande och yrkesliv.

– Vi har ju något att jobba med, vi måste gå till botten med vad detta beror på. Det kan ju vara så att vi kan titta på hur det ser ut i andra kommuner. Då slipper vi uppfinna hjulet på nytt, säger kommunalrådet Marie Oudin (M)

Högst barnafödande i landet har Vingåker kommun i Sörmland med 2,59 barn per kvinna.

I Värmland är det Forshaga som toppar listan med 2, 36 beräknade barn per kvinna.

Fruktsamheten i Värmland:

Antal barn en kvinna beräknas föda under sin livstid i varje kommun:

Riket: 1,75

Forshaga: 2,36

Sunne: 2,32

Kil: 2,23

Filipstad: 2,18

Grums: 2,11

Hammarö: 2,11

Eda: 2

Säffle: 1,97

Arvika: 1,94

Storfors: 1,9

Årjäng: 1,78

Torsby: 1,73

Hagfors: 1,7

Karlstad: 1,65

Kristinehamn: 1,38

Munkfors: ingen uppgift.

Källa: Statistiska centralbyrån och Nyhetsbyrån Sirén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.